شب قدر
شب قدر مهمترین و پر فضیلتترین موقعیت سال شناخته میشود که خداوند آنها را در یکی از روزهای نوزدهم، بیست و یکم و بیست و سوم ماه رمضان پنهان کرده است. در اهمیت آن همین بس که امور کل سال در این شب تقدیر میشود. به همین علت در مفاتیحالجنان شیخ عباس قمی اعمالی را برای این شب نقل کرده است که در اینجا به برخی از آنها اشاره میکنیم.
اعمال شبهای قدر بر دو نوع است:
اعمالی که در هر سه شب انجام میشود و به اعمال مشترک معروف است و اعمالی که مخصوص هر یک از شبهای مبارک نوزدهم، بیست و یکم و بیست و سوم است.
اعمال مشترک:
اوّل: غسل
علامه مجلسی فرموده که غسل این شبها را بهتر است که مقارن غروب آفتاب باشد که نماز شام را با غسل بخواند.
دوّم: دو رکعت نماز
از رسول اکرم (ص) روایت شده که فرمود: هر کسی در شب قدر دو رکعت نماز بخواند، در هر رکعت بعد از حمد هفت بار سوره «قل هو اللّه أحد» را بخواند، بعد از سلام مرتبه بگوید: اَسْتَغْفِرُ اللّه وَ اَتُوبُ اِلَیْهِ، از جای خود برنخیزد جز اینکه خداوند او را و پدر و مادرش را بیامرزد و فرشتگانی بفرستد که تا رمضان آینده برای او حسنات بنویسند و فرشتگانی برانگیزد که در بهشت برای او درخت بکارند، کاخ بسازند، چشمه جاری کنند و از دنیا نمیرود جز اینکه همه اینها را مشاهده کند.
سوم: احیا
امام جواد (ع) از طریق پدران بزرگوارش از امام باقر (ع) روایت میکند که فرمود: هر کسی شب قدر را احیا بدارد، خداوند گناهان او را میآمرزد، اگرچه به تعداد ستارههای آسمان، به سنگینی کوهها و وزن دریاها باشد.
چهارم: قرآن سر گرفتن
ابتدا قرآن را در مقابل خود بگشاید و بگوید:
اَللّهُمَّ اِنّی اَسْئَلُکَ بِکِتابِکَ الْمُنْزَلِ، وَ ما فیهِ وَ فیهِ اسْمُکَ الاْکْبَرُ، وَاَسْماَّؤُکَ الْحُسْنی، وَما یُخافُ وَ یُرْجی اَنْ تَجْعَلَنی مِنْ عُتَقاَّئِکَ مِنَ النّارِ